Kinderzeer/krentenbaard

In de groep 2 is kinderzeer geconstateerd. Kinderzeer is ook bekend onder de naam krentenbaard. Krentenbaard is een ontsteking van de huid. Mensen krijgen deze ontsteking door een bacterie. Krentenbaard is besmettelijk. Voelt een kind zich goed? Dan kan het gewoon naar een kindercentrum of school.

 

Heeft uw kind krentenbaard? Vertel het dan aan de leerkracht. Zij kunnen andere ouders informeren. Ouders kunnen dan letten op de klachten van krentenbaard bij hun kind. Meer informatie kunt u vinden op https://www.rivm.nl/vragen-en-antwoorden-krentenbaard of https://www.rivm.nl/impetigo-krentenbaard

 

Besmetting en preventie van krentenbaard

De bacterie wordt veelal overgedragen door contact met het vocht uit de blaasjes van iemand met krentenbaard. Krabben aan krentenbaardplekken kan leiden tot besmetting via handen of bijvoorbeeld speelgoed. Daarnaast kan de bacterie overgedragen worden via hoesten of niezen. Krentenbaard is besmettelijk tot 2 dagen na het starten van een antibioticabehandeling en/of totdat de blaasjes zijn opgedroogd. Kans op besmetting kan verkleind worden door goede hand- en hoesthygi├źne. Het is daarom belangrijk dat kinderen zo min mogelijk aan de krentenbaardplekken krabben. Personen met krentenbaard kunnen gewoon naar dagverblijf, peuterspeelzaal, school of werk. Omdat tegen krentenbaard geen immuniteit ontstaat, kunnen mensen de aandoening meerdere keren krijgen.